dana lim

90 000 ullbollar sätter färg på Norges största folkbibliotek

Bild 2

I juni tog Norden ett stort steg framåt i den skönlitterära världen, då Norges största folkbibliotek Deichman Bjørvika öppnade dörrarna för offentligheten. Med sex våningar av litteratur, läs- och studieplatser, scener och biograf blir detta hela Oslos huvudbibliotek. Till bibliotekets barnavdelning har designföretaget Wooldot levererat över 90 000 ullbollar i 11 nyanser av blått, för att skapa en lekfull och hälsosam miljö för de yngre besökarna. Och för att limma fast ullbollarna har man använt hållbart lim från Dana Lim.
 
90 000 ullbollar, 100 % ull från Nepal, 100–150 timmar av hantverk, 11 nyanser av blått. Detta är några stickord som beskriver barnavdelningen på det nya Deichman-biblioteket i Oslo. Resultatet är ett kreativt lekrum i blått som är såväl estetiskt tilltalande, som hälsosamt och behagligt att befinna sig i.
 

Ull från Nepal i nyanser av blått

 
Wooldot är ett danskt designföretag och den främsta tillverkaren av ullbollar och andra produkter gjorda av 100 % ull, tack vare samarbetspartners i Nepal och dess högkvalitetsproduktion i Kathmandu. Nu har Wooldot levererat 90 000 ullbollar till bibliotekets barnavdelning. Halva ullbollar har limmats upp på väggarna i rummet med genomskinligt lim från Dana Lim. Stefan Huulbæk, CEO hos Wooldot, förklarar att det var ett jobb utöver det vanliga:
 
- Wooldot jobbar med traditionellt hantverk. Alla våra produkter är gjorda av 100 % ull och färgade med giftfria, allergivänliga och AZO-fria färger. Det tog över 100-150 timmar att limma upp ullbollarna på en 45 m2 stor vägg och bollarna är i 11 nyanser av blått – från ljusblå till mörkblå.
 

Stark och skonsam

 
Det är första gången som Wooldot utför ett så stort jobb, och därför letade de efter ett extremt hållbart och starkt lim som samtidigt var skonsamt för rummets användare. Stefan Huulbæk fortsätter:
 
- Efter en del research hittade jag Dana Lims 509 smalfogmassa. Denna är stark och har genomskinlig härdning, samtidigt som den är skonsam för miljön och människorna i rummet. Efter många timmar av hantverk är vi otroligt nöjda med slutresultatet. Det har blivit ett rum med ett lekfullt uttryck, där barnen kan trivas i trygga och hälsosamma miljöer.
 
Rune Ludvigsen, Country Manager för Dana Lim Norge, förklarar att det är viktigt som leverantör till byggbranschen att ta sin del av miljöansvaret. Han avslutar:
 
- Vi har ett stort ansvar att bidra till hälsosamma byggnader där människorna kan trivas. Smalfogmassan 509 är klassificerad för Svanenmärkt bygge och är därför ett hållbart och miljövänligt lim som bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat. Det är superkul att vara leverantör till ett sådant här färgrikt projekt.