<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=393554585443579&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Så här fixar du fogningen under kalla vinterdagar
dana lim

Så här fixar du fogningen under kalla vinterdagar

Bild 1

Trots att temperaturerna sjunker och vintern har anlänt, betyder det inte att dina fogningsuppgifter utomhus måste skjutas upp. Det du dock bör tänka på är att vidta extra försiktighetsåtgärder, så att du fortfarande kan fixa fogningen i kylan. Detta förklarar Dana Lim, Nordens ledande tillverkare av lim, spackel och fogmassa.
 
Vintern har kommit och med den kommer många utmaningar för den svenska byggbranschen. Men det måste inte vara utmanande, särskilt inte när det kommer till fogning. Det förklarar Bjarne Holm, utbildningskonsult hos Dana Lim, som bland annat håller gemensamma tekniska kurser för hantverkare:
 
- Utvecklingen inom fogmassor gör att du idag kan arbeta under kalla förhållanden, något som nästan var omöjligt förr. Om du har testat att foga i kallt väder så har du säkert upplevt förseningar då fogmassan förlorar flera arbetsegenskaper. Det är lyckligtvis inte en risk du behöver ta om du vidtar dina försiktighetsåtgärder.
 

Effektiva arbetsdagar trots låga temperaturer

 
För utomhusuppgifter som fogning runt fönster och dörrar, eller för rörelsefogning i kallt väder, rekommenderar Dana Lim att du använder Danaseal Construction. Detta då den är enkel att jobba med även vid låga temperaturer, och därför kan du jobba effektivt utan att behöva bekymra dig över att förvara fogmassan på ett särskilt sätt. Bjarne Holm berättar:
 
- Det är ofta svårt att temperera fogmassan på en byggarbetsplats. Och det är inte heller alltid möjligt att planera jobbet så att fogmassan kan tempereras på förhand. Därför är Danaseal Construction 515 ett bra val, då den kan bevara sina egenskaper även när temperaturen faller.
 
Han fortsätter: 
 
- Om du föredrar MS polymerfogmassa är både Danaseal Sealflex Hybrid 522 och Danaseal Contractor 550 bra alternativ. Båda är högelastiska och perfekta som rörelsefogar +/- 25 procent. Men det som skiljer dessa från silikonen är att de kan målas över. De kan nyttjas i låga temperaturer men blir fastare i konsistensen, och bör vara som minimum +15 grader innan du går igång med fogningsarbetet.
 

Förberedelser förbättrar fogningskvaliteten

 
Utöver att välja en fogmassa som är lämplig för jobbet, är det alltid en bra idé att spendera lite extra tid på att förbereda fogningsarbetet och därefter skydda den färdiga fogen. På så sätt kan det färdiga resultatet vara lika snyggt och hållbart som om jobbet hade gjorts under varmare förhållanden. Bjarne Holm avslutar:
 
- Om du ska foga vid temperaturer under 5 grader kan det finnas risk för kondens, frost och isbildning på fogytorna. Om det händer så kommer vidhäftningen inte att vara optimal. Därför bör man värma upp ytorna innan själva fogningsarbetet börjar.
 
När fogmassor används vid lägre temperaturer fördröjer kylan membranbildning och härdning. Därför rekommenderar Dana Lim att du täcker de färdiga fogarna, så att det inte kommer in smuts i den ohärdade fogmassan.