dana lim

Dana Lim stödjer COVID-19 forskning med extraordinär donering

Bild 1

Kampen mot coronaviruset kräver forskning från översta hyllan. Därför delar danska Kai Hansens Fond, ägare av lim-, spackel- och fogtillverkaren Dana Lim, ut en extraordinär summa på 500 000 DKK till ett corona-forskningsprojekt under ledning av överläkaren professor Thomas Benfield. Projektet inkluderar studier av två olika läkemedel för att lindra sjukdomsförloppet och förhindra sjukhusinläggning av coronasmittade som riskerar att bli allvarligt sjuka.
 
Människor världen över insjuknar just nu i COVID-19 och varje land har sin egen strategi över hur man ska tackla pandemin. Men något alla har gemensamt är hoppet om att hitta ett botemedel, och i vårt grannland Danmark har corona-forskningen nu fått luft under vingarna. Detta genom att Kai Hansens fond, ägare av Dana Lim – Nordens ledande tillverkare av lim, spackel och fogmassa – har valt att donera 500 000 DKK till forskning om behandling av COVID-19. 
 
Summan motsvarar drygt 700 000 svenska kronor och projektet kommer att drivas under ledning av överläkaren professor Thomas Benfield från Amager Hvidovre sjukhus i Danmark. Projektet omfattar studier av två läkemedel, för att förhindra sjukhusinläggning hos patienter med milda till moderata symptom på COVID-19, och som har risk att utveckla allvarliga sjukdomsförlopp.
 

En mycket ovanlig situation

 
Mogens Overgaard, ordförande från Kai Hansens Fond, förklarar orsaken till att man helt extraordinärt har valt att stödja just detta projekt:
 
- Vi befinner oss i en pandemi, som från den ena veckan till den andra vände upp och ner på våra liv och satte en helt ny global agenda. Därför behövs forskning från översta hyllan, så att vi snabbt kan utveckla effektiva behandlingsalternativ. Vi har valt att stödja ett mycket spännande projekt i hopp om att det i framtiden kan hjälpa så många människor som möjligt.
 
Han fortsätter:
 
- Hos Dana Lim har vi en av de mest ovanliga företagsstrukturerna i branschen, men det är just det som gör att vi kan gå in och stödja nu. Jag är glad att vi har denna möjlighet och hoppas att det kommer att gynna de framtida behandlingsalternativen.
 

En möjlig standardbehandling av COVID-19

 
Thomas Benfields forskningsprojekt är att undersöka effekten av förebyggande behandling med två så kallade ”återvunna” preparat, som verkar ha en viss positiv effekt på behandlingen av COVID-19 patienter. Projektet fokuserar på COVID-19 patienter som riskerar att utveckla allvarliga sjukdomar och som i studien definieras som personer över 50 år, personer med kända sjukdomar samt personer med ett BMI över 30.
 
Totalt 645 danska patienter ska delta i försöket, som fortgår fram till nästa år. Men beroende på utvecklingen av situationen och de pågående resultaten kan processen dock förlängas. Thomas Benfield säger:
 
- Vi vill undersöka om det är möjligt att behandla de som testats positivt men inte är så sjuka att de behöver vistas på sjukhus, så att de kan undvika att gå till sjukhuset överhuvudtaget. Det kommer att göra en stor skillnad för vår behandling av COVID-19 om vi kan mildra sjukdomsförloppet så mycket att vi kan undvika sjukhusvistelse. Samtidigt utförs behandlingen med kända medel, som vi vet inte har några biverkningar.
 
Han avslutar:
 
- Om försöket visar en positiv effekt på en eller båda behandlingarna, kan de eventuellt bli en ny standard för behandling av COVID-19. Vi är därför mycket tacksamma för att vi kan komma igång nu.