<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=393554585443579&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Historia
Historien om dana limSE

Historien

Dana Lims historia sträcker sig tillbaka till våren 1928. Det var då Kai Leopold Hansen fick idén till en revolutionerande ny och stark limtyp. Sedan dess har Dana Lim gjort sig ett namn i Danmark, resten av Skandinavien och Europa som en ledande tillverkare av lim, fog- och spackelmassor som sätter nya standarder för funktionalitet, kvalitet och användarvänlighet.

 

Det var inte mycket som pekade på att just Kai Hansen skulle skapa sitt livsverk inom limmets värld. Efter sin fars död hjälpte han sin mor med att driva Hotel Postgaarden i Køge. Åren gick...

 

Men en vårdag 1928 hände något som för alltid kom att förändra livet bakom trädgårdens ruttnande plank. En av stadens aktningsvärda borgare skulle fira sitt 25-årsjubileum, och änkefrun bad sin son att laga några av de haltande stolarna i salen.

 

Nu var den tidens limkvalitet inget som direkt imponerade den unge Kai Hansen, som åtskilliga gånger tidigare hade reparerat exakt samma stolar. Så istället för att börja tända brasan till limkoket smet han över till grannen mittemot, som arbetade på gummifabriken. Kai Hansen tyckte nämligen att de behövde extra starkt lim, och det hade han rätt i. En stund senare kunde han spatsera tillbaka över kullerstensgatan med en liten burk lim.

 

Limmet var tyskt och luktade starkt. Kai Hansen hade aldrig sett något liknande och redan dagen efter förstod han att det var något av ett mirakellim som han hade fått tag i. Det var lätt att använda, torkade snabbt och limstyrkan var imponerande.

 

Danmark plågades just då av en efterkrigskris som drabbade både lantbruket och industrin. Arbetslösheten steg och folk höll hårt i de få slantar de hade. Man köpte sällan nytt, utan reparerade istället allt om och om igen.

 

Därmed var det inte långt från tanke till handling. Kai Hansen började experimentera med filmavfall och aceton, men stanken av lösningsmedel var bra för Postgaardens dagliga drift. Så han drog till tvättstugan, som snart svämmande över av recept och hoplimmade numrerade träbitar.

 

Och en sommardag kom genombrottet. Försynen gjorde att en lokal journalist kom förbi, och Kai Hansen fick naturligtvis strax berätta om sin nya uppfinning. Därmed blev Dana Lim en världsnyhet - i alla fall i Køge!

 

Limfabrik på Postgaarden

Med hjälp av goda vänner kunde Kai Hansen sätta igång med limtillverkning i ett litet hus bakom hotellet och redan året därpå - 1929 - var Dansk Limfabrik på Nørregade 56 verklighet. Kai Hansen hade inga tvivel om namnet på sin uppfinning, för överallt låg fokus på danskt arbete och danska produkter. Dana Lim var fött och snart kom också den klassiska gula tuben, som blev ett av landets mest kända varumärken.

 

På rekordtid använde man Dana Lim i hela landet. Mottot var inte blygsamt - men mycket slående: "Det lättaste limmet att använda. Det starkaste limmet som finns". Den globala ekonomiska krisen som drabbade Danmark i mitten av 1930-talet innebar ännu en boom för Dansk Limfabrik. Danska produkter blev populära som aldrig förr och Kai Hansen fortsatte att lägga till nya produkter i sortimentet.

 

Andra världskriget blev en prövning för den danska industrin och Dansk Limfabrik var inget undantag. Med den lyckades hålla produktionen igång trots en ofta kaotisk råvarusituation.

 

Från tvättstugan till världsmarknaden

Tillverkningen av brandfarliga limprodukter mitt i Køge stad hade länge varit ohållbar och Kai Hansen beslöt att bygga en helt ny fabrik norr om staden, där Dana Lim än idag har sitt säte. Fabriken invigs 1948, men Kai Hansen själv får inte möjligt att uppleva fortsättningen på sitt livsverk.

 

Den 30 oktober 1952 dör han plötsligt, och testamentet avslöjar att hans ungdomskärlek Anna Margrethe Hincheli får överta hela verksamheten. Hon beslutar några år senare att etablera Kai Hansens Fond, som övertar Dansk Limfabrik och ännu idag är enda ägare av verksamheten.

 

Med fonden som ägare utvecklas Dansk Limfabrik i lugnt tempo, men i slutet av 1980-talet tar expansionen fart på allvar. Nya produkter, större utvecklings- och försäljningsavdelning, samt uppbyggnad av moderna produktionsanläggningar blev startskottet på en ny guldålder för den gamla limfabriken.

 

Efter uppköp av verksamheter i både Danmark och Sverige, samt etablering av dotterbolag och försäljningsorganisationer i de flesta europeiska länderna, stod Dana Lim vid tröskeln till det nya årtusendet redo att sprida sin framgångshistoria bortom Europas gränser.

 

Och idag skrivs ständigt nya kapitel i den spännande historien om Dana Lim, som började i tvättstugan och tog sig ut på världsmarknaden ...